pete retondo architecture design architecture and environmental design

Pete Retondo Architecture Design



The Ornilux pattern, baked onto the glass surface.  Birds see it, you don't

The original building:

Library / Aerie

Petaluma


It's called "adaptive re-use," taking a building that time has left behind and giving it a new life.  A little-used storage building that had once been an agricultural bunk house was moved into the trees and becomes a library and writer's workroom / meeting space with a guest bedroom in the trees providing views of the river and thousands of acres of marsh teeming with bird life.  Special glazing (Ornilux) adapted to bird vision makes what is transparent to human eyes seem like a thicket of brambles, preventing the daily collisions with windows that would otherwise occur.